ÇITIR BÖREK

Malzemeler

4 adet yufka

500 gr beyaz peynir

Maydanoz

1 çay bardağı Mem Ayçiçek Yağı

 

Sosu için;

1 şişe soda

1 çay bardağından biraz az sıvı yağ

 

Üzeri için;

1 yumurta sarısı

Çörekotu

Susam

 

Buzlu Çıtır Börek Tarifi Yapılışı

Bir kabın içerisinde peyniri ezin ve ince kıyılmış maydanozu da ekleyip karıştırın.

Yufkayı tezgaha serin ve 8 eşit parçaya kesin.

Tek tek sıvı yağ ile yufkanın her yerini yağlayın.

İç harcı geniş kısma yayıp sigara böreği gibi sarın.

Yufka bitene kadar aynı işlemi uygulayın.

Buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa kaldırın.

Kullanacağınız zaman börekleri buzluktan çıkartın.

1 şişe soda ve sıvı yağ karışımının içine koyup 1 dk kadar bekletip çıkartın.

Fırın tepsisine dizin.

Yumurta sarısı sürüp susam ya da çörekotu serpiştirin. 180°C fırında kızarıncaya kadar pişirin.

 

TULUMBA TATLISI

Malzemeler

3 su bardağı su

100 gr. tereyağı

2,5 su bardağı un

3 adet yumurta

2 yemek kaşığı irmik

1 yemek kaşığı nişasta ya da pirinç unu

1 tatlı kaşığı şeker

1 tutam tuz

 

Şerbeti için:

4 su bardağı su

4,5 su bardağı şeker

1 yemek kaşığı limon suyu

2 su bardağı Mem Ayçiçek Yağı

 

 

 

Şerbetin yapılışı:

şeker ve suyu tencereye koyun.

şeker eriyene kadar karıştırarak kaynamaya bırakın.

şurup kıvamına gelmek üzereyken limon suyunu ekleyin ve ocaktan alın.

 

Tatlının Yapılışı:

 

Su ve tereyağını çelik tencereye alın, su kaynamadan önce tereyağının iyice erimesi için karıştırın.

 

Elenmiş unu yavaş yavaş tencereye ekleyin ve karıştırın. Tuzu ve şekeri ekleyerek tencereye yapışmayan bir hamur elde edene kadar kavurun (Hafif ateşte 8-10 dakika).

 

Tencereyi ocaktan alın, tahta kaşıkla sürekli yayarak ve toplayarak hamurun kabuk bağlamadan soğumasını sağlayın. ılınınca yumurtalar birer birer kırın. İrmik ve pirinç ununu (yada nişastayı) ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tahta kaşıkla yada mikserle yoğurun.Hamurunuz kendini toplayınca,tırtıllı başlık takılmış krema pompasına doldurun ve şeritler halinde sıkarak istediğiniz büyüklükte parçalara bölün.

 

Kestiğiniz tatlıları soğuk yağa atın ve ocağı en kısıkta açın, tatlıları yağda arada sallayarak kızartın

 

Kızaran tatlıları hemen soğuk şuruba atın.. 5-6 dakika şerbeti çeken tatlıları servis tabağına alın.

 

Not: Her kızartmadan sonra yağı bir süre soğutun, yoksa tulumba tatlınızın içi iyi kızarmaz. Tatliların çıtır çıtır olmasi için yağın yeteri kadar sıcak olması ve hamurun yeteri kadar kızarması gerekiyor. Şerbeti soğuk tutmak da önemli. Aksi takdirde yumuşama olabiliyor.

 

POĞAÇA

Malzemeler

750 gram un

2,5 su bardağı (500ml) süt, ılık

2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı, küçük doğranmış

1,5 çay bardağı Mem Ayçiçek Yağı

1 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı toz şeker

1 paket (2 tatlı kaşığı) instant maya veya

1 paketten biraz az yaş maya

 

İçinin Hazırlanışı

200gram  beyaz peynir + maydanoz

 

Yapılışı

Önce kuru malzemeyi karıştırın.

Ekmek makinesinde yapacaksanız sütü ve yağı koyup üzerini tamamen kaplayacak şekilde kuru malzemeyi serpin.

Hamur programını seçin, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olup olmadığını kontrol edip biraz süt veya un ilavesiyle kıvamı tutturup mayalanmasını bekleyin. (veya elde yoğurup 1 saat ılık ortamda dinlendirebilirsiniz)

Cevizden biraz büyük parçalar koparıp elinizde yuvarlayın.

Bir miktar açıp içine 1 tatlı kaşığı peynirli harçtan koyun.

Hiç bastırmadan katlayın.

Elinizi dik tutup poğaçanın tam ortasına bastırın.

Böylece ağzı açılsın.

Tüm hamur bitince üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin ve 10 dakika tepside mayalandırın.

200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin.